Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, belediye meclis toplantısında Ereğli’nin neden il olmak istediğini maddeleriyle ve tarihi süreçlerle anlattı. ‘Keyfimizden il olmak istemiyoruz, Ereğli’ye yatırım yapılmıyor, dışlanıyor, onun için istiyoruz’ diyen Başkan Posbıyık; “Cumhurbaşkanımıza ‘Ben sizin milletvekilinizim’ dedirten nedenler ne ise biz o yüzden il olmak istiyoruz. Zonguldak, Ereğli’yi, Alaplı’yı istemiyor. Hizmette ve siyasette engelliyor. Ereğli-Alaplı dışlanmasın, hak ettiği yatırımları alsın. Ereğli üvey evlat muamelesi görmesin. Ereğli’nin potansiyelinin karşılığı verilsin” dedi. Posbıyık, Zonguldak’ı yönetenlerin Ereğli’ye gerekli yatırımları eşitçe paylaşması halinde ‘Bas bas benim İlim Zonguldak diye bağırırız’ diye konuştu. Posbıyık ayrıca, ‘Kdz. Ereğli il olursa, Türkiye’deki ilk 10 il arasına girer’ dedi.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ocak ayı Belediye Meclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Ereğli’nin neden il olmak istediğini maddeleriyle ve tarihi süreçlerle ortaya koyan Başkan Posbıyık, “Cumhurbaşkanımıza ‘Ben sizin milletvekilinizim’ dedirten nedenler ne ise biz o yüzden il olmak istiyoruz’ dedi.
Posbıyık’ın açıklaması şu şekilde:
-BARTIN VE KARABÜK’ÜN AYRILMASIYLA ZONGULDAK KÜÇÜLTÜLDÜ, EREĞLİ’YE SİYASİ MESAFE KONDU’
Türkiye’de ‘Cumhuriyetin 100. Yılında 100 İl’ çalışmasıyla ilgili bir gündem oluştu. Görüyoruz bazı ilçeler il olabilmek için çaba harcıyorlar.
Kdz. Ereğli’nin de il olma talebi var. Bu bugün başlamış değil, 1989 yılında dile getirilmiş bir konu. Hatırlarsanız benim Belediye Başkanlığı’na ilk adaylığımda.
Bugün, kıymetli kamuoyuna, Zonguldak’ı ve devleti yönetenlere Kdz. Ereğli olarak neden il olmak istediğimizi anlatmak istiyorum.
İl olalım derken keyfimizden istemiyoruz. Ereğli olarak gerekli yatırımları, destekleri alamadığımız için istiyoruz.
1989 yılında dönemin Başbakanı Rahmetli Turgut Özal Ereğli’ye ‘İl olma’ sözü verdiğinde bu şansını değerlendiremeyen Ereğli, o tarihten itibaren siyaseten ve hizmet anlamında dışlandı.
-KÖKSAL TOPTAN’IN EREĞLİ’DE BİR İZİ YOK-
Buradan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, eski bakan ve meclis başkanı Değerli saygıdeğer Köksal Toptan’a saygılarımı iletiyorum. Kendisini çok severim ve sayarım.
Bartın, 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye’nin 74. ili oldu. Karabük, 6 Haziran 1995’te, Çankırı’nın Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak’ın Yenice, Safranbolu ve Eflani ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye’nin 78. ili oldu.
Böylece Zonguldak küçültüldü, Kdz. Ereğli’ye siyaseten mesafe kondu. Bunlar hep tarih. Arka arkaya gelen işler.
Sayın Toptan’ın Zonguldak’a, Karabük’e, Bartın’a çok hizmetleri olmuştur.
Bartın’da Köksal Toptan Anadolu Lisesi vardır. Bartın’a Orman Fakültesi kazandırmıştır. Karabük’e hizmetleri oldu. Zonguldak’ta her adımda Köksal Toptan’ın hizmetlerini görüyoruz. Köksal Toptan Stadyumu, okulları, konferans salonlarını her yerde görüyoruz.
Ancak, Ereğli’nin 3 dönem Milletvekili olarak ta en yüksek oyu verdiği sayın Toptan’ın Ereğli’de hiç bir izine rastlayamıyoruz.
İşte, ne olduysa o tarihten itibaren oldu. Ereğli ve Alaplı artık Zonguldak’ı yönetenler için tünelin öbür tarafı oldu.
-EREĞLİ DEVLET YATIRIMLARINDAN DIŞLANDI-
Devlet yatırımlarından dışlandı. 2021 yılında Zonguldak ekonomisinden ülke ekonomisine aktarılan katma değerin yüzde 70’ini Kdz. Ereğli tek başına sağladı. Ancak Ereğli genel bütçeye verdiği katkı oranında sosyoekonomik yönden hak ettiği payı hiçbir zaman alamadı. Partiyi, purtiyi bırakalım Allah rızası için bu Ereğli’yi düşünelim. Yazıktır, günahtır.
Ereğli’nin kara, deniz ve demiryoluna yatırım hiç yapılmadı. Her tarafa yapıldı, buraya yapılmadı. Ankara’yla bağlantı kuramaması için Ereğli’ye karşı bir lobi oluşturuldu.
Şimdi bize neden il olmak istiyorsunuz diye soruyorlar?
-CUMHURBAŞKANIMIZA ‘EREĞLİ’NİN MİLLETVEKİLİ BENİM’ DEDİRTEN NEDENLER NE İSE BİZ O YÜZDEN il OLMAK İSTİYORUZ-
İşte söylüyorum, bu ülkenin Cumhurbaşkanı Kdz. Ereğli’ye gelerek neden ‘Sizin Milletvekiliniz benim’ demek zorunda kaldı. Sayın Cumhurbaşkanımız geldi Ereğli’ye, ‘Sizin milletvekiliniz benim’ dedi.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin başka herhangi bir yerinde ilçesinde, vilayetinde, beldesinde böyle bir laf söyledi mi? Hafızanızı canlandırın. Ben sizin milletvekilinizim dedi mi? Bunu söyleten nedenler var. Geldiğinde, brifing aldığında Ereğli’nin durumuna üzüldü bizim kanaatimiz. O yüzden ben sizin milletvekilinizim dedi. İlk defa böyle bir şey söylüyor.
Sayın Cumhurbaşkanına ‘ben sizin milletvekiliniz benim’ cümlesini Ereğli’de söyleten nedenler ne ise, biz o yüzden il olmak istiyoruz.
Ereğli dışlanmasın, Ereğli hak ettiği yatırımları alsın. Ereğli üvey evlat muamelesi görmesin. Ereğli’nin potansiyelinin karşılığı verilsin.
-EREĞLİ il OLURSA TÜRKİYE’DEKİ İLK 10 İL ARASINA GİRER-
Kdz. Ereğli il olursa, Türkiye’de kişi başı en çok milli gelire sahip illerden biri olacak. 2 milletvekili seçebilecek, kendi bütçesiyle yönetilecek, kendi üniversitesi olacak. Ereğli’nin ekonomik, ticari, sınaî her türlü kalkınmasının önü açılacak ve ülkemizde kalkınmışlık seviyesi olarak ilk 10 il arasına girecektir.
Ama Ereğli boğuluyor, Ereğli serbest bırakılmıyor. Verginin yüzde 70’i buradan gidiyor, Ereğli’ye dönüşü yok.
Bütün buna rağmen Ereğli halkı olarak biz yinede diyoruz ki, Ereğli’ye hak ettiği yatırımları yapın, Zonguldak’la yaşamaktan mutluyuz, Zonguldak benim vilayetim. Zeki Çakan’la beraber Temsilciler Kurulu’nu kurduk. Ocaklar kapatılmasın diye eylemler yaptık. Erdemir özelleşmesin diye büyük eylemler yaptık. Armutçuk ocaklarında yaptığımız eylemler. Hayatım bunlarla geçti. Zonguldak benim vilayetim ama Zonguldak Ereğli’yi istemiyor. Ereğli seni istemiyoruz, Alaplı seni istemiyoruz diyor. Tünelin öbür tarafı bize yaramaz diyor. Yatırım da yapmıyorum ne nane yerseniz yiyin diyor.
-YATIRIMLAR YAPILSIN, ZONGULDAK BENİM İLİM DİYE BAS BAS BAĞIRIRIM-
Bunun tersini yapsın, nüfus oranına göre Merkez’e, Devrek’e, Çaycuma’nın nufüs oranına göre eğitim, altyapı, turizm yatırımları devletten gelen bütçeye göre paylaşılsın, il olmak istemeyiz o zaman. Zonguldak benim ilim diye bas bas bağırırım. Gerekli yatırım yapılırsa hakkımız verilirse Karadeniz Ereğli’nin önündeki Karadeniz’i de kaldırırım o zaman. Gerekirse Ereğli’nin önündeki Karadenizi kaldıralım, benim ilim Zonguldak ama insanlar bu kadar örselenmez. Ereğli halkı sessiz, beyefendi, kaderine razı. Ses çıkarmıyoruz diye bu kadar baskı yapılmaz ki. Siyasi partiler ses çıkarmaz, STK’lardan zaten ses seda yok. Herkes korkaklık, ürkeklik içerisinde. Kimse kusura bakmasın, bakan da baksın.
EREĞLİ’NİN EKSİKLİKLERİ
Ereğli’nin eksiklikleri neymiş hep birlikte bakalım:
• Zonguldak ekonomisinden ülke ekonomisine aktarılan verginin yüzde 70’ini Kdz. Ereğli tek başına sağlıyor. Ancak Ereğli genel bütçeye verdiği katkı oranında, sosyoekonomik yönden hak ettiği payı alamıyor.
• Kampüs alanında bir çivi çakılmadı hala. Gazeteci arkadaşımız Doğan Gönüllü’ye teşekkür ediyorum. Zonguldak’ta dün rektörün toplantısına katıldı. Dün kendisiyle görüştüm. ‘Başkanım bekliyorum diye, Devrek, Çaycuma, merkez herkes aslan payını alıyor, Ereğli’den bir şey yok. Söz istedim Ereğli’nin kampus alanı ne olacak diye sordum’ diyor. Rektör, valla 2023 yılında izin alamadık, 2024’e kaldı diyor. Mevcut fakülteler de hayırseverlerin yaptığı haliyle duruyor. Dün Rektör açıklama yapıyor, Kampüs için 2023’de birşey yapamıyoruz, 2024’e kaldı diyor. Bu memlekette Milletvekili yok mu CHP Milletvekili, AK Parti Milletvekili? İlçe başkanları, il Başkanları yok mu? Yazıktır, günahtır Ereğli’ye.
• 2023 yılındayız. Cumhuriyetin 100. Yılındayız. Hala bir Hükümet Konağımız yok. Kaymakamlık şu anda Belediyenin kiracısı. Onun için diyoruz ki, bu saatten sonra yapılacak Hükümet Konağı’nı bari Valilik Binası olarak planlayın da yapın, Ereğli’nin İkinci yüzyılını heba etmeyin.
• Emniyet Müdürlüğü binası da kirada. Vatandaşa kira ödüyor.
• Tapu Müdürlüğü, Diş Hastanesi de halen kirada.
• Ereğli’nin bir Çevre Yolu yok. Alaplı-Hastane arasındaki yol hala yapılmadı. Tırlar, kamyonlar Devrek yol ayrımında trafiği kilitliyor. Kepez yolunda her defasında trafik kazalarında canlar yanıyor.
• Ereğli-Devrek yolu yılan hikayesine döndü.
• Demir Yolu Bağlantısı yok. Arifiye-Zonguldak hattında bir metre dahi ray döşenmedi. Yatırımı engellendi.
• Deniz Yolu Bağlantısı yok. Ro-ro seferlerine engel olundu. Ereğli’nin deniz, kara ve demiryollarına hiç yatırım yapılmadı.
• Tersaneler bitik vaziyette. Hala bir çözüm üretilemedi.
• 2. OSB kurulamıyor. 1. OSB dahi tam randımanlı çalışmıyor. Yeni bir istihdam kapısı açılamadı. Gençlerimiz işsizlik nedeniyle sürekli şehir dışına göç ediyor. İstanbul’da, Yalova’da, Bursa’da, Ereğlililer mahallesi oluşmaya başladı. Erdemir’e son olarak 500 kişi alındı, onun da yüzde 50’si dışarıdan alındı. Hala daha dışarıdan alınıyor.
• Ereğli’de sadece amatör futbol takımı sayısı 27 ye ulaştı. Okul takımları ile birlikte bu takımların antrenman yaptığı bir tek Şehit Vefa Karakurdu Stadı var. 4’e bölüp öyle antrenman yapıyorlar. Stadın tribün ve diğer ihtiyaçları Belediye olarak biz destek veriyoruz.
• Ancak çevre ilçelerimizin hepsinde çim saha, yanında sentetik saha, tenis kortları ve spor salonları mevcut. Çocuklarımız spor yapamıyor. Spor Müdürlüğü ne iş yapar Zonguldak’ta?
• Hala Ereğli’nin kapalı bir yüzme havuzu yok.
• Ereğli, işçi kenti olduğu kadar aynı zamanda emekli kenti. Bir tek hayırseverimiz İbrahim İzmirlioğlu tarafından yaptırılan Huzurevi var. Onun da kapasitesi belli. Zonguldak’ta, Devrek’te ‘Yaşlı Bakım Merkezi’ var ama Ereğli’de yok. Hemşehrilerimiz buralardan faydalanabilmek için bile torpil arıyorlar.
• Ereğli bir ağır sanayi kenti ama Yanık ve Yara Merkezi yok. Erdemir’de yada diğer fabrikalarımızda her hangi bir olumsuzluk olduğunda hastalarımızı neredeyse yolda kaybediyoruz.
• Kdz. Ereğli’nin her köşesinde, hayırseverlerimiz sayesinde bir okula rastlıyoruz. Ama bizim hala Sosyal Bilimler lisesi, Spor Lisesi, Okul Öncesi Öğretmen alanında okula ihtiyacımız var.
• Fiziki koşullardaki yetersizlik, her alanda personel eksikliğini de beraberinde getiriyor. Örneğin, Polis Teşkilatı personel sayısı memurlarla birlikte 283. Ancak, nüfusumuza göre olması gereken rakam 550. Yarı personel sayısıyla elinden gelen çabayı gösteren Emniyet personelimizi kutluyorum ama bu Ereğli’nin gerçeği.
• Bu personel eksikliği aynı şekilde sağlık ve devletin diğer kurumlarında da kendini gösteriyor. Ereğli’ye yeterince atama yapılmıyor.
• Sizlere çok çarpıcı bir örnek daha vereyim. Her zaman söylüyoruz ya, Zonguldak’ı yönetenler, devleti yönetenler tünelin bu tarafına yatırımları engelliyor diye. Zonguldak Özel İdaresi’nin 2023 yılı bütçesi 520 milyon TL olarak belirlendi. Peki bu bütçeden Kdz. Ereğli’ye kaç para ayrıldı biliyor musunuz? 22 Milyon il Özel İdaresi, 12 milyon lira da Köylere Hizmet Götürme Birliği üzerinden toplam 35 milyon TL ayrıldı. Bütçenin yüzde 10’nu dahi yok. Aslan payı yüzde 40 ile merkezin. Yüzde 30 ile Çaycuma ve Devreğin.
İşte bu yüzden diyoruz….
Kdz. Ereğli il olursa kendi bütçesi olur, köylerine, kentine kendi bütçesinden hizmet eder. 2 tane milletvekili olur.
Keyfimizden istemiyoruz il olmayı, Ereğli’nin bir valisi olsun diye de istemiyoruz. Ereğli devlet yatırımlarından gerekli payı alsın istiyoruz.
Ereğli sosyoekonomik yönden dışlanmasın, hak ettiği hizmetleri alsın. O zaman gerekirse Ereğli’nin önünden Karadeniz’i de kaldıralım.”
UNCATEGORİZED
1 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGÜNDEM
1 gün önce