Yerel tohum projesinde hasat devam ediyor…
Kdz. Ereğli Belediyesi, 5 yıldır üzerinde çalıştığı “Yerel Tohum Projesi” kapsamında Mart ayında kurmuş olduğu Tohum Bankasının ardından, yerel tohumlarla yetiştirilen fidelerden tohum alma işlemlerine ağırlık verildi.
Elde edilen 15 farklı çeşitten tohumlar, geçtiğimiz Mart ayında kurulan “Tohum Bankası”nda kontrollü bir biçimde muhafaza ediliyor.
2020 yılında sağlıklı tarımı desteklemek ve yörede yaygınlaştırmak amacıyla Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından başlatılan “Ata Tohumu Projesi” ile ilgili çalışmalar, titizlikle yürütülmeye devam ediyor. Proje kapsamında Delihakkı Bölgesindeki 6 serada yürütülen çalışmalarda yetiştirilen fidelerden tohum alma işlemlerine ağırlık verildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan ta Tohumu Projesi'nden Sorumlu Kdz. Ereğli Belediyesi Ziraat Mühendisi Sertaç Yılmaz yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:
ATA TOHUMLARINI ÇOĞALTMAYA DEVAM EDİYORUZ
5 yıldır üzerinde çalışılan “Yerel Tohum Projesi” sayesinde; atalarımızdan miras olan tohumlar, köy ve mahallelerde yapılan araştırmalar sonucu toplanarak, iki yıllık deneme ve kontrollerin ardından genetiği değiştirilmemiş, kokusu-tadı-rengi yerinde, üretken olan ata tohumlarının çoğaltmaya devam ediliyor.
Şu an yetiştirilen fidelerden tohum alma işlemlerine ağırlık verilerek, proje kapsamında; DOMATES, BİBER, HIYAR, KABAK, FASULYE, PATLICAN, KAVUN, KARPUZ, BAMYA, LAHANA, PIRASA, MISIR, FESLEĞEN, REYHAN ve AYÇİÇEĞİ gibi 15 farklı çeşitten tohum hasadı gerçekleştiriliyor.
TOHUM BANKASINDA KORUYORUZ
Yetiştirilen fidelerden elde edilen bu yerel tohumlar; ata tohumlarını en uygun şartlarda saklamak, korumak ve ata tohumu hakkında bilgilendirmeler yapmak amacıyla geçtiğimiz Mart ayında kurulan Tohum Bankası’nda güvenli bir şekilde muhafaza ediliyor. AMACIMIZ: DAHA ÇOK KİŞİYE ULAŞTIRMAK
Ayrıca her yıl artan sayıda ücretsiz olarak dağıtılan ata tohumu fideler sayesinde, fidelerden alan vatandaşlarımız yine üretim yaparak kendi tohumlarını alma ve çevrelerine yerel tohum dağıtma imkanı buluyor. Projenin amacı ata tohumlarını çok daha fazla çoğaltıp, olabildiğince fazla kişiye bu tohumları ulaştırmak.