Eylem Ertuğrul, Hastanedeki yanık ünitesini sordu!
Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’nde bölge için bir ilk niteliğinde olan, tam donanımlı, yanık ünitesi tamamlanarak 2023 yılı Mart ayında hizmete açılmıştır.
Batı Karadeniz bölgesinde tek olma özelliği taşıyan yanık ünitesi, bölgenin sanayi bölgesi olması nedeniyle ayrıca önemli bir ihtiyacı karşılamasında önemli bir rol oynamaktadır.
Ancak şüphesiz ki, bu ünitenin efektif çalışabilmesi için buradan sorumlu devamlı kadrolu bir hekim, tecrübeli hemşireler ve sağlık personeli ihtiyacı vardır. Son dönemlerde aldığımız bilgilere göre, merkez şuan için Tıp Fakültesi’nden asistanların rotasyonel olarak görevlendirilmesiyle çalıştırılmaktadır. Devamlı buradan sorumlu sabit kadroda hekimin olmaması ve geçici görevlendirmelerle idame etmeye çalışılması bu yanık merkezinin hizmetini sıkıntıya sokmaktadır. Plastik Cerrahi Uzmanı olmadığı için hastalar çevre illere sevk edilmek durumunda kalınmaktadır. Bu nedenle de, bölgemiz için son derece büyük önemi bulunan yanık ünitesi kapanma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu da hastaların mağdur olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, hastaneye acilen Plastik Cerrahi uzmanı ataması yapılması gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1-) Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi bölümünde kaç uzman doktor kadrosu vardır? Bu kadrolara uzman doktor alımı ne zaman yapılacaktır?
2-) Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Yanık Ünitesi’nde açıldığı 2023 yılından bu yana kaç hastanın tedavisi yapılmıştır?
3-) Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Yanık Ünitesi’nde Plastik Cerrahi uzmanı olmaması nedeniyle bugüne kadar kaç hastanın tedavisi yarım kalmıştır?
4-) Bu hastalardan kaçı çevre illere yönlendirilmek zorunda kalmıştır?
5-) Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Yanık Ünitesi’nde şuanda hemşire, teknik personel gibi alanlarda kaç kişi çalışmaktadır? Bu alanlarda da personel eksikliği var mıdır?
Zaten bu merkezin açılması için yoğun bir çaba gösteren hastane başhekimliği de bu kadro eksikliği durumunu bakanlığa bildirmiş durumdadır. Bölgemiz için çok önemli bir ünite olan bu yanık merkezinin tam kadroyla çalışması sağlanmalı, sadece hekim değil, bu ünitede özveriyle görev yapmakta olan tecrübeli hemşirelerimizin de başka merkezlere dağılması önlenmelidir.
Bu hastanemizle ilgili önemli nokta da 7 ayda 1000’den fazla hastaya hizmet vermiş olan anjiyo ünitesidir. Şu anda sınırlı kadroyla 7/24 görev yapan bu ünitenin de kadro boşluğuna düşmemesi gerekmektedir. Zira tek bir hekimin dahi ayrılması durumunda bu ünite de zafiyete uğrayacaktır.