Deprem sonrası kurtarma ekibi olarak bölgeye giden Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan maden işçilerine verilecek olan çalışma priminden yapılan Amelebirliği Başkanlığı aidat kesintisi maden işçisinin tepkisine neden oldu.
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem sonrası kurtarma ekibi olarak bölgeye giden Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan maden işçilerine verilecek olan çalışma priminden yapılan Amelebirliği Başkanlığı aidat kesintisi maden işçisinin tepkisine neden oldu. Amalebilriği Başkanlığı’na prim ve maaşlardan yapılan kesintilerin 850 TL’ye yaklaştığını belirten işçiler, “Amelebirliği Başkanlığı’nın yaptığı bu kesinti her ne kadar yasal olsa da bizim nazarımızda hakkımızın, cebimizdeki paranın zorla alınmasıdır. Bölgeye gönüllü gittik, parada da gözümüz yok. Ancak hiçbir işe yaramayan bir sandığın cebimizdekini ‘yasal’ diyerek almasına karşıyız. Hakkımızı helal etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
“SANDIK BİZE DEĞİL BİZ SANDIĞA YARDIM EDİYORUZ!”
Deprem bölgesinde görev alan maden işçilerine bölgede görev yaptığı günlere maaşlarına ek olarak 2 yevmiye ve 212 TL harcırah yatırılacağı açıklanmıştı. 19 Mart tarihinde maaşlarıyla birlikte ödemeleri alacak olan maden işçileri her ay maaşlarından kesilen yüzde 2’lik Amelebirliği kesintisinin aldıkları deprem bölgesi ücretlerinden de yapıldığını görünce şok yaşadı. Kesintiye tepki gösteren maden işçileri, “Mesele para değil. Bizler bölgeye gönüllü olarak gittik. Öğrendiğimiz kadarıyla 2016 yılından önce Amelebirliği aidatı net yevmiye üzerinden kesiliyordu. Yapılan tüzük değişikliği ile bu brüt ücretten kesilir hale getirilmiş durumda. Yani ben işçi olarak çalışacağım, yırtınacağım, fazla mesai yapacağım, canımı dişime takacağım. Sonra Amelebirliği gelecek cebimdeki ekmeğimi alacak. Bu durumun başka bir açıklaması yoktur. Böyle bir yardım sandığı olmaz. Bir aktifliği olmayan Amelebirliği’nden kurtulmak istiyoruz. Tutturmuşlar bir yasal dayanak, elleri işçinin cebinde, kes babam kes. Sandığın sitesine girin. Sandığın amacı bölümünde ilk madde şu şekildedir; ‘Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı, üyelerine ekonomik ve sosyal yardımlar sağlamak üzere kurulmuş bir sandıktır…’ Sandık bize yardım yapmıyor ki… Biz sandığa yardım ediyoruz. Verirken kepçeyle veriyoruz alırken kaşıkla… Ne kaşığı damlarsa şükür… Bu sandık bizlere ekonomik yükten başka bir şey değildir” dedi.
“YASAL DAYANAĞI GÖSTEREREK PRİMLERİMİZDEN, CEBİMİZDEN PARAMIZI ALIYOR”
Deprem bölgesine ilk gün gönüllü gittiklerini belirten bir başka maden işçisi ise; “Bölgede 15 gün kaldık arkadaşlarımızla. Bizler gönüllü gittik. Döndüğümüzde dediler ki sizlere prim yatacak. Verseler de Allah razı olsun vermeseler de dedik. Allah devletimize zeval vermesin bize prim ödeyeceğini söyledi. Bu gün dekontlarımızı elimize aldık. Amelebirliği bizlerden maaşımızdan 400, primlerimizden 400 olmak üzere 800 TL’nin üzerinde aidat kesmiş. Yahu insaf kardeşim. Bize yardım için kurulan sandık 15 gün boyunca yanımıza bile uğramadı. Aç kaldık, susuz kaldık, affınıza sığınıyorum sigarasız kaldık. Neredeydi bizim yardım kuruluşumuz? Bizlere neden böylesine kötü bir günde destek olmadı? Yasal dayanağı göstererek primlerimizden, cebimizden paramızı alıyor. Bu düzen değişmeli! Siz ne kadar yasal derseniz deyin. Her yasal olan helal değildir. Kestiğiniz bu paralar sizlere haram olsun” şeklinde konuştu. Maden işçileri kesilen ücretlerin taraflarına iade edilmesini istedi. Amelebirliğinin kasasına sadece deprem bölgesi primlerinden yapılan kesintilerle 1 milyon 500 bin TL’den fazla para gireceği ileri sürüldü.
GÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önce